Passa al contingut principal

TDDs + reutilització d'objectes en Visual Studio 2012

Doncs això, mai m'he mostrat partidari de cap metodologia de programació, ni tan sols de la programació orientada a objectes... però deu ser que em faig major ;) Anem a matar en un post dos pardals d'un tir. Anem a gastar una de les bases de les metodologies àgils (en realitat no té per què, es pot emprar en qualsevol metodologia) i anem a començar a veure com fer codi "multiplataforma".
Anem a gastar Visual Studio 2012. Creem una solució de Portable Class Library (en C#):
Creem una nova classe, Dau:
namespace RollDice
{
    public class Dau
    {

    }
Sense cap mètode. Per què sense cap mètode? Ahí està la gràcia dels TDD (Test Driven Development, Desenvolupament Orientat a Test). Anirem omplint la classe segons fallen els tests.
Ara anem a afegir una nova solució, què serà de test c#:
Ens crearà una classe de test buida, li canviarem el namespace per a que siga el mateix que la classe dau:
[TestClass]
    public class testDau
    {

         [TestMethod]
         public void TestMethod1(){
        }
    }

De moment només ens interessa saber que el mètode que hi haja darrere de cada [TesMethod] Serà un test, ens eixirà a la finestra de tests (després veurem).
Què és el primer que hem de comprovar? Que li fa falta a un dau? El nombre de cares, no? Si no heu jugat a rol, possiblement no ho entendreu ;)
canviem el nom al test, per a que siga més encertat, creem un dau amb 4 cares i comprovem que realment les tinga quan es crea, per a això ens caldrà afegir una variable privada dau:
 private Dau dau;
 [TestMethod]
        public void TestCares()
        {
            dau = new Dau(4);
            Assert.AreEqual(4, dau.getCares);           
        }

Anem a pams, el primer que passa és què això no compila, la classe Dau està buida i no té cap mètode, fem que compile, afegim a la classe dau el constructor i la propietat cares:
 public Dau(int cares)
        {
            getCares = cares;
        }       
        public int getCares {  get; private set; }

 Ara que compila anem a veure que fa el test. Crea un dau de 4 cares, i el test passarà (les condicions de passar el test es fan amb les instruccions Assert) si efectivament el test és de 4 cares.  Seleccionem el menu Test->Run All Test

Si el test passa veurem un check verd, si no passa, veureu una aspa roja,comproveu-ho posant:
  Assert.AreEqual(5, dau.getCares);

Una vegada ja tenim comprovat que el constructor funciona, anem a acabar el dau. Què li falta? Tirar, l'opció de tirar. Abans de programar el codi, recordeu, hem de fer el test; afegim a la classe de test:
 [TestMethod]
        public void TestTirades()
        {
                dau = new Dau(10);
                 int tirada = dau.Tirada();
                Assert.IsTrue(tirada <= 10);
                Assert.IsTrue(tirada >= 1);
          }

      
en este exemple, creem un dau de 10 cares, el llancem, i comprovem que la tirada estiga entre 1 i el nombre de cares. Com no compilarà, creem el mètode a la classe dau:
  public int Tirada()
        {
            Random random = new Random();
            return random.Next(1, getCares);
        }

Vejam que el test passa. Òbviament este test, només serà vàlid per a 10 cares, res ens impedix fer este test:

 [TestMethod]
        public void TestTirades()
        {
          
            for (int i = 1; i <= 20; i++)
            {
                dau = new Dau(i);
                int tirada = dau.Tirada();
                Assert.IsTrue(tirada <= i);
                Assert.IsTrue(tirada >= 1);
            }
        }

 I així hauriem comprovat que els daus, almenys fins a 20 cares, funcionen ;). Doncs això és el TDD, primer realitzar quins tests ha de passar (incloent limits de vectors, entrades extranyes, si llança excepcions...)
A propers posts continuarem el projecte afegint múltiples configuracions per al projecte

Comentaris

  1. Espere que hages llegit "Test-Driven Development by Example (Kent Beck)" o algún d'aquests i t'hages adonat que l'últim fragment de codi que has escrit és una burrada: els tests no han d'incloure lògica (for, while, switch i demés en un test són caca) i els tests només han de testejar una cosa (més d'un Assert per test també és caca)

    Això sí, no em preguntes per què :P

    ResponElimina
  2. Bo, en la pàgina de l'autor de Clean Code, Robert C. Martin, tenen un exemple, d'una partida de bolos on gasten lògica ;-)
    A banda, el tema de múltiples assert es deu a la limitació dels tests. No permet establir límits, comprovar si llança excepcions...
    Tot això no lleva que tingues raó i el codi siga una merda.

    ResponElimina
  3. Més menys per la meitat:
    http://www.objectmentor.com/resources/articles/xpepisode.htm

    public void testPerfectGame()
    {
    for (int i=0; i<12; i++)
    {
    g.add(10);
    }
    assertEquals(300, g.score());
    assertEquals(10, g.getCurrentFrame());
    }

    ResponElimina
  4. Segur que a la pàgina de després diu: "mai feu això a casa, els tests no han d'incloure lògica i més d'un assert"... però no ho has llegit :D

    ResponElimina
  5. Segur, però ja saps... com a bon tertuliano pepero, cite el que em convé, ho descontextualitze i ignore la resta 😉

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Comparativa dels Sistemes Polítics Espanyol, Valencià i d'un partit polític. (II)

El Poder Executiu En l’Estat Espanyol, el poder executiu real bé donat pel President del Govern. Aquest triarà els Vicepresidents, Ministres, etc (directa o indirectament, alguns alts càrrecs els triaran els corresponent Ministres). No hi ha cap limitació al respecte la persona elegida (no ha de ser diputada, ni cap límit de formació, etc.). Al País Valencià, l’òrgan executiu és el Consell, i, existeix, de manera anàloga, el president del Consell (què és, també, el president del Generalitat, el és conjunt d’institucions d’autogovern). S’elegix de manera anàloga al President del Govern espanyol, però amb la diferència que ha d’ésser elegit entre els diputats de les Corts Valencianes. Aquest procedirà, igual que al govern espanyol, a nomenar el seu gabinet. Al Bloc Nacionalista Valencià, el poder executiu rau en l’Executiva Nacional. Aquesta, de manera tradicional, és triada al Congrés Nacional des d’un sistema de llista tancada majoritari. Encara que tradicionalment sol haver-hi només...

Hui he vist la por als ulls

Estic trist ,molt trist.Vinc de la manifestació del 9 d'octubre i, puc dir que he vist moltes coses, però el que no he vist és democràcia. He vist moltes banderes d'Espanya i blaveres dels increpadors, però no he vist democràcia. Les seues paraules eren "ven aquí fuera", "te voy a meter esa bandera por el coño", etc. He vist com manifestants fàcilment identificables entraven a provocar i la Policia Nacional no feia res per evitar-ho, però no he vist democràcia. He vist com un pare utilitzava al seu fill per provocar, i amb actitud agresiva (inclús anava a pegar-li manotada a un), però no he vist democràcia. He vist com es permetia una manifestació no autoritzada que podia alterar l'ordre públic. Segons la sacrosanta Constitució Espanyola, això és il·legal, però no he vist democràcia. He vist com la Policia Nacional tractava respectuosament, i inclús es coordinava amb els feixites. A nosaltres ens miraven amb cara de fàstic, però no he vist democràc...

Anàlisi d'eleccions estatals

Estes eleccions (estatals) han marcat una important fita electoral en la comparació de forces, sobretot en l'eix esquerra dreta. Eixa ha segut l'agenda política, marcada, en la meua opinió, pel PSOE. La campanya ha consistit en la por a VOX i a que torne la dreta ( ja fa molts anys que gasten eixe argument), i esta vegada pareix que VOX ha segut una amenaça suficient per mobilitzar el vot on no s'ha sabut interpretar que tot era una campanya dirigida. En especial, per a Compromís, ha segut un resultat, què, per ser políticament correcte, no a assolit els objectius: recordem que es plantejava traure'n 5 diputats i tindre grup parlamentari propi. El resultat ha segut el que tots sabem, 1 diputat. Alguns en Compromís (i fora) atribueixen el resultat al no haver pacte amb Podemos. Però aquest partit, ha perdut un 25% de vots i un 40% dels diputats (difícil de fer els càlculs exactes per tal de destriar les confluències). Per tant, ajuntar-se amb un partit a la baixa (men...